Anke: Search Consultant
Anke werkt inmiddels zo'n 2,5 jaar bij Matchis binnen het team Transplant Center Services.
Page content
Hoe ben je bij Matchis terecht gekomen?
“Ik wilde heel graag wat anders gaan doen, maar wist niet zo goed wat. Wel wist ik dat ik graag iets maatschappelijk relevants wilde gaan doen. Toen ik deze vacature van Matchis voorbij zag komen en dacht meteen: Ja dit is het! De link met immunologie sprak me aan en het leek me ontzettend mooi om zo concreet bezig te zijn met het potentieel redden van levens."
Hoe zou je jouw functie omschrijven aan je familie en vrienden?
"Ik leg meestal eerst uit dat we ons inzetten voor Nederlandse patiënten met een bloedziekte die alleen kans hebben om te genezen als ze stamcellen van een donor krijgen. Niet zomaar elke willekeurige donor past daar goed bij, dus je moet heel specifiek een match vinden. Als die match niet binnen de familie wordt gevonden, gaan wij in de wereldwijde database zoeken naar een geschikte donor.
Als de donor die het beste past gevonden is, vragen we daar bloedsamples van aan bij het donorcentrum waar de donor geregistreerd staat. Meestal doen we dat voor meerdere donoren. Wij doen vervolgens alle communicatie tussen het donorcentrum en het ziekenhuis en we zorgen ervoor dat alles goed geregeld wordt. Bijvoorbeeld dat er een donorkeuring wordt ingepland, dat er een datum voor de stamceldonatie wordt vastgelegd en dat de stamcellen per koerier naar het ziekenhuis van de patiënt worden gebracht."
Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
"Op een gemiddelde werkdag start ik vaak met een nieuwe search, dus een zoektocht naar een donor. Vanuit het ziekenhuis komt er dan een aanvraag binnen voor een patiënt met daarbij alle benodigde informatie en formulieren. Als eerste zet ik dan een run aan in de wereldwijde stamceldonor database.
Ondertussen ga ik zelf kijken naar de weefseltypering (HLA) van de patiënt om een indruk te krijgen van hoe groot de kans is dat we überhaupt een match vinden, hoe zeldzaam is de combinatie. Wanneer de zoekresultaten dan terugkomen kun je beter inschatten of die inderdaad kloppen. Dan kijken we: hoeveel donoren zijn er die matchen? Kunnen we alle wensen van het ziekenhuis aanhouden of is er weinig keuze?
Bij de meeste ziekenhuizen geven wij aan welke donoren het beste passen en vragen we van drie of vier donoren bloedsamples aan zodat het ziekenhuis zelf ook nog een keer de weefseltypering kan uitvoeren. Soms kiezen wij daaruit de beste match, soms gaat het in overleg, en soms kiest het ziekenhuis zelf.
De rest van mijn werkdag ven ik vooral heel veel aan het mailen. Je bent continu een tussenpersoon tussen verschillende partijen dus je moet veel regelen en staat veel in contact met verschillende mensen wat heel leuk is."
Wat vind je het meest uitdagende/leukste aan jouw functie?
"Heel veel dingen! Als ik moet kiezen dan denk ik toch het uitvoeren van de search, dus het zoeken naar een matchende donor. Zeker als het wat lastiger is, om dan toch te beoordelen welke donor voor de patiënt de beste kans op genezing biedt."
Welk moment of welke gebeurtenis uit je werk bij Matchis is jou het meeste bijgebleven?
"Dat was een casus waarbij een donor uit Zuid-Azië was gevraagd om te doneren. We zaten midden in de coronapandemie, maar de afname van het gevraagde stamcel ‘product’ bleek gelukkig wel mogelijk op dat moment. Ongeveer een half jaar later kon de stamceldonatie daadwerkelijk ingepland worden.
Maar door de toen geldende coronamaatregelen mochten koeriers het land niet in... De stamcellen moesten daarom ingevroren als vracht vervoerd worden. Op het moment dat alles geregeld leek te zijn, bleek dat de stamcellen toch niet volgens de juiste procedures ingevroren konden worden.
Uiteindelijk mochten koeriers bij bepaalde omstandigheden onder strenge voorwaarden toch het land in en werd besloten om de stamcellen alsnog vers naar Nederland te vervoeren. Dat was enorm spannend, want als de regels weer strenger zouden worden, zou de koerier mogelijk niet bij het ziekenhuis kunnen komen om de stamcellen op te halen. Als de koerier een positieve test zou krijgen tijdens de quarantaineperiode, dan zou hij het land niet op tijd uitkomen om de stamcellen te vervoeren. De opluchting bij iedereen was groot toen het product uiteindelijk in Nederland aan was gekomen!"
Wat maakt jouw werk zo mooi?
"Het mooiste vind ik dat het zo duidelijk is waar je mee bezig bent en voor wie je het doet. Dat je letterlijk kunt bijdragen aan het redden van levens. Daarnaast vind ik het heel bijzonder om te ervaren hoeveel je samen kunt bereiken. Soms lijkt het bijna onmogelijk en dan lukt het uiteindelijk toch. Dat geeft heel veel voldoening."