Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie kan stamceldonor worden?

Iedereen die in Nederland woont, aan de gezondheidseisen voldoet en tussen de 18 en 35 jaar oud is, kan zich kosteloos aanmelden als stamceldonor.

De minimum leeftijd om stamceldonor te worden is 18 jaar. De maximumleeftijd is 55 jaar. Vanaf 56 jaar worden donoren automatisch uitgeschreven uit het register. Dit is omdat de kwaliteit van de stamcellen na die leeftijd merkbaar afneemt, terwijl de risico’s van een stamceldonatie juist toenemen. 

Onderzoek laat zien dat de stamcellen van jongere donoren (het liefst tussen de 18 en 35 jaar) betere transplantatieresultaten geven bij de patiënt. Je kunt je kosteloos registreren als stamceldonor als je 18 t/m 35 jaar bent. In de leeftijdscategorie 36 t/m 55 jaar wordt een eenmalige eigen bijdrage van 35 euro gevraagd voor de registratie. 

Gezondheid

Bij het invullen van het registratieformulier worden er een aantal vragen gesteld over jouw gezondheid. Bijvoorbeeld of je ooit een vorm van kanker hebt gehad, of je een auto-immuunziekte hebt of dat er andere gezondheidsproblemen spelen. De antwoorden op deze vragen bepalen of je wel of niet door kunt met je registratie als stamceldonor. 

Je kunt donor worden ongeacht je seksuele geaardheid of gender. 

Op het moment dat je wordt opgeroepen als mogelijke match volgt er nog een uitgebreide medische screening. Het is mogelijk dat je tijdens deze screening alsnog wordt afgekeurd om te doneren. 

We hanteren medische criteria omdat wij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de donor. Niemand is erbij geholpen als er complicaties ontstaan die voorkomen konden worden.

3 veelgestelde vragen

Ik slik medicatie, mag ik stamceldonor worden?

Op het registratieformulier wordt er niet naar medicatiegebruik gevraagd. Er kan lange tijd tussen de registratie en een daadwerkelijke oproep zitten. Daarom wordt er op het moment dat jij een mogelijke match bent, een uitgebreide medische vragenlijst afgenomen. 

Het slikken van paracetamol, de pil, of medicatie tegen ADD of ADHD is over het algemeen geen bezwaar. Bij ander (dagelijks) medicatiegebruik kun je in de sommige gevallen geen stamcellen doneren. Als je twijfelt of je in aanmerking komt, kun je dit voorafgaand aan je aanmelding bij ons navragen

Welke medische vragen worden er op het aanmeldformulier gesteld?

Op het aanmeldformulier vragen we je om de onderstaande vragen met 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Als je bij (één van) de vragen 'ja' moet antwoorden, hoeft dat niet te betekenen dat je geen stamceldonor kunt worden. Ook wordt er per vraag meer uitleg gegeven. 

  1. Heb je ooit een transplantatie van een donor ontvangen?
  2. Heb je kanker (gehad)?
  3. Heb je een ernstige vorm van astma?
  4. Heb je (risicofactoren voor) hart- en vaatziekten?
  5. Heb je een trombose of een longembolie gehad?
  6. Heb je ernstige migraine?
  7. Heb je een ernstige aangeboren bloedziekte en/of een verhoogde bloedings- of stollingsneiging?
  8. Heb je een auto-immuunziekte of andere ontstekingsziekte (gehad)?
  9. Heb je een andere ernstige ziekte (lichamelijk of psychisch) waarvoor je regelmatig gecontroleerd wordt door een arts, voortdurend medicatie moet gebruiken en/of wordt beperkt in je dagelijks functioneren?
  10. Heb je een actieve hepatitis B, C, syfilis of HIV (AIDS) infectie?
  11. Heb je een verhoogd risico op hepatitis B, C, syfilis of HIV (AIDS)?
Is er een BMI-grens voor stamceldonatie?

Er zijn op het moment van registreren geen BMI-grenzen. Houdt er wel rekening mee dat als je wordt opgeroepen als mogelijke match, je bij de medische screening afgekeurd kan worden als je een te lage of te hoge BMI hebt.