Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws
16 mei 2022

Nieuwe campagne stamceldonatie: verhalen patiënt en donor centraal

Vandaag zijn we gestart met een nieuwe campagne: Stamcelverhalen. Het doel van deze campagne is om zoveel mogelijk jonge mensen te wijzen op het belang van stamceldonatie.

Vandaag zijn we gestart met een nieuwe campagne: Stamcelverhalen. Het doel van deze campagne is om zoveel mogelijk jonge mensen te wijzen op het belang van stamceldonatie. Er zijn namelijk nog veel meer donoren nodig om ernstig zieke patiënten met bloedkanker te redden. Slechts 0,06% van het aantal geregistreerde donoren wordt jaarlijks gematcht met een patiënt. 

In deze campagne staan de verhalen van zowel de patiënt als donor centraal. Wat betekent het om te horen dat je heel erg ziek bent en voor genezing afhankelijk van het vinden van een donor? Wat gebeurt er als je hoort dat er daadwerkelijk een donor is gevonden? Ook de donor zelf komt aan het woord. Hoe beleven zij de stamceldonatie en hoe is het om daadwerkelijk op deze manier een leven te redden? 

De verhalen worden verzameld op www.stamcelverhalen.nl en de komende tijd verder aangevuld. De campagne is een maand lang te horen via radiospots en te zien op social media en abris. 

Authentieke getuigenissen

Een stamceldonor is van levensbelang voor de patiënt en het redden van een leven heeft ook impact op de donor. Daarvan getuigen de donoren in deze campagne. Daarom staan de verhalen centraal van de mensen waar het om gaat: de patiënt en de donor. 

Bert Elbertse, Hoofd Donor Relaties & Communicatie bij Matchis: “We merken dat het vooral de echte verhalen over stamceldonatie zijn die impact maken. Authentieke getuigenissen die aangeven wat het betekent als je hoort dat er een donor is maar ook als je zelf opgeroepen wordt om te doneren. We hopen via deze eenvoudige maar positieve campagne, zonder toeters en bellen, mensen over het onderwerp na te laten denken. En uiteraard ook te bewegen zelf donor te worden, want er is nog steeds een groot tekort aan geregistreerde stamceldonoren”.

Bekijk hieronder één van de stamcelverhalen, namelijk het verhaal van Shereni, die op haar 23e de diagnose leukemie kreeg. 

video thumbnail