5X Wat je eigenlijk zou willen weten over stamceldonatie!
We beantwoorden vijf van de meest gestelde vragen over stamceldonatie!
Page content
1. Hoe groot is de kans dat ik word opgeroepen?
Die kans is heel klein, minder dan 1%. Daarom is het belangrijk dat er zoveel mogelijk stamceldonoren geregistreerd staan.
De kans om opgeroepen te worden verschilt ook enigszins per persoon. Factoren zoals leeftijd, geslacht en afkomst spelen hierin een rol. Zo hebben stamcellen van een jongere donor vaak de voorkeur omdat dit de beste genezingskansen biedt voor de patiënt.
2. Krijg ik betaald voor het doneren?
Als je wordt opgeroepen als stamceldonor krijg je alle onkosten vergoed. Denk daarbij aan: reiskosten, afwezigheid van je werk, een hotelovernachting in de buurt van het ziekenhuis, etc. Voor de stamceldonatie zelf mag je niet betaald worden. Dat is in Nederland in de wet vastgelegd.
3. Doet het pijn?
Het doneren zelf doet geen pijn. Bij donatie via het bloed voel je alleen de prikjes van het infuus in je armen. Bij donatie van het beenmerg ga je onder narcose zodat je de prikjes in je bekken niet voelt.
Wel kun je in de dagen rondom de donatie wat klachten ervaren. Bij donatie via het bloed zijn dat vooral de dagen vóór de donatie en bij donatie via het beenmerg de dagen ná de donatie.
Bloed: Voorafgaand aan donatie via het bloed krijg je een groeifactor toegediend. Deze zorgt ervoor dat je stamcellen zich vanuit het beenmerg naar de bloedbaan verplaatsen. De groeifactor kan zorgen voor een grieperig gevoel en botpijn. Het verschilt per donor hoeveel last je hiervan ervaart. Vaak is dit met paracetamol goed te doen. Op de dag van de donatie trekken deze klachten weer weg.
Beenmerg: Bij donatie via beenmerg is er geen groeifactor nodig, je hebt dus geen klachten voorafgaand aan de donatie. Wel kun je in de dagen na de donatie last hebben van een beurs gevoel op de plek van de afname. Ook kun je vermoeidheid ervaren.
4. Als ik word opgeroepen, mag ik dan nog ‘nee’ zeggen?
Zeker. Stamceldonatie is een vrijwillig proces en jij bepaalt als donor altijd zelf wat je wel en niet wil doen. Vanaf het moment dat je wordt opgeroepen als mogelijke match zullen we je ook meerdere keren in het proces vragen of je er nog steeds voor open staat.
Wel hopen we natuurlijk je voor je registratie goed de informatie op onze website hebt gelezen zodat je weet waarvoor je je aanmeldt.
Mocht je een (mogelijke) match zijn en je hebt twijfels, dan vragen we je om dat zo snel mogelijk aan te geven. Hoe eerder in het proces we dit weten, hoe kleiner de gevolgen voor de patiënt als je als donor toch besluit om niet door te gaan.
5. Mag ik weten voor wie ik gedoneerd heb?
Stamceldonatie is een anoniem proces. Dat betekent dat je als donor niet weet voor wie je doneert en andersom weet de patiënt niet van wie hij of zij stamcellen heeft ontvangen. Wel krijg je de leeftijdscategorie en het geslacht van de patiënt te horen, zodat je een klein beetje een beeld krijgt bij de persoon voor wie jij gedoneerd hebt.
Ook mogen donoren en patiënten anoniem brieven naar elkaar versturen. Daarin mogen geen persoonlijke details staan en de brieven moeten in het Engels geschreven worden.