Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws
20 mei 2023

“Als iedereen 1 euro doneert, kunnen we samen een groot verschil maken”

100.000 euro ophalen voor Matchis. Daar zet de 47-jarige Paul van Tatenhove zich met volle overgave voor in. Geïnspireerd door de oproep van Thijs Slegers én door een diagnose die twee jaar geleden zijn eigen leven op z'n kop zette. 

Image
Image

100.000 euro ophalen voor Matchis. Daar zet de 47-jarige Paul van Tatenhove zich met volle overgave voor in. Geïnspireerd door de oproep van Thijs Slegers én door een diagnose die twee jaar geleden zijn eigen leven op z'n kop zette. 

We spreken Paul op een zonnige dag, met af en toe geluiden van zijn spelende kinderen op de achtergrond. Zijn gezin betekent alles voor hem, vertelt hij glimlachend. Iets wat voor hem des te meer wordt benadrukt in de zomer van 2021, wanneer een oplettende arts tijdens een operatie bij toeval een gek plekje ontdekt op de rug van Paul.  

Slecht nieuws 

“Ze hebben het weggesneden en opgestuurd voor onderzoek”, begint Paul zijn verhaal. “Puur voor de zekerheid, kreeg ik te horen. Toen ik terugkwam voor de uitslag maakte ik me daarom weinig zorgen en verwachtte ik totaal geen slecht nieuws. Ik had ook niemand meegenomen naar de afspraak. Maar aan het gezicht van de arts zag ik direct dat het niet goed was. Diagnose: derdegraads melanoomkanker. Met uitzaaiing naar mijn oksel, bleek later.” 

Op dat moment gaat er bij Paul een knop om: “Er kwam direct een gevoel van strijd in mij naar boven”, vertelt hij. “Ik moest in het ziekenhuis op de vierde verdieping zijn en stond voor een keuze: met de trap of met de lift naar boven? Toen heb ik besloten: Vanaf nu ga ik nooit meer met de lift. Ik wil de beste en gezondste versie van mezelf worden. Alles eruit halen wat erin zit. Voor mijzelf en voor mijn gezin. Dus vanaf nu nooit meer de gemakkelijke weg!” 

Nadat de uitzaaiing succesvol is verwijderd, begint Paul samen met zijn fysiotherapeuten van Fitness4all de fysio al snel met een trainingsplan om weer topfit te worden. “Dat begon langzaamaan op de loopband, met daarna steeds verder en vaker fietsen en hardlopen. Toen ik vorig jaar met mijn gezin op vakantie was in Frankrijk besloot ik de laatste (en zwaarste) vijf kilometers van de Mont Ventoux hardlopend af te leggen. Ik wilde erachter komen hoe sterk ik fysiek en mentaal was. Tijdens het hardlopen heb ik met mezelf afgesproken: Vanaf nu ga ik jaarlijks een top lopen, de ‘Seven Summits’ van de Tour. Met in 2023 de Alpe D’Huez. 

Image
Image

Thijs Slegers 

Naast zijn baan binnen defensie werkt Paul in zijn vrije tijd voor de jeugdopleiding van PSV, waar hij vroeger zelf ook gevoetbald heeft. Paul: “PSV is echt mijn club, mijn tweede familie. Toen Thijs Slegers bekend maakte dat hij niet meer beter zou worden, raakte mij dat enorm. Ik vond het heel bijzonder om te zien wat zijn oproep voor bloed- en stamceldonoren teweegbracht en vanaf dat moment wist ik: Daar ga ik voor lopen! Ik ga die berg toch al op in september, dus waarom zou ik dat niet koppelen aan een goed doel? Omdat ik zelf wegens mijn ziekte geen stamceldonor kan worden, is dit het perfecte alternatief. Ik wil heel graag het doel van Thijs voortzetten en zijn verhaal op deze manier in leven houden.” 

Met zijn actie besluit Paul zich niet te richten op de werving van donoren, maar de werving van geld voor Matchis. “Alle nieuwe registraties kosten geld, dat moet ook ergens van betaald worden”, legt hij uit. “Nadat ik mijn actie was gestart heb ik heb Thijs nog een persoonlijke mail gestuurd en daar kreeg ik van hem ook een hele mooie reactie op. Vrij snel daarna is hij overleden. Ik vind het zo bijzonder dat hij daar op dat moment nog de kracht voor heeft gevonden. Dat zegt heel veel over hem als persoon. Op dat moment wist ik zeker dat ik de juiste beslissing had genomen, hier gaat mijn hart naar uit.” 

Image
Image

100.000 euro 

Net als bij zijn andere doelen, legt Paul de lat hoog: 100.000 euro voor Matchis. “Als klein jongentje liep ik al rond met het idee: Wat als ik heel de wereld om één gulden vraag, dan hoeft niemand veel geld te missen, maar word ik schathemeltjerijk. Die gedachte kwam nu ook weer in mij op. Als ik een hele grote groep mensen bereid krijg om een euro te doneren, dan kunnen we door met elkaar een klein bedrag te doneren, toch een hoop geld ophalen en een verschil maken. Ik wil de drempel laag leggen, samen kun je veel bereiken.” 

Om dat voor elkaar te krijgen wil Paul zijn boodschap bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht brengen. “Ik heb al verschillende media benaderd en interviews gegeven”, vertelt hij. “En ik ben gewoon veel partijen gaan aanschrijven. Nee heb je, ja kun je krijgen. Ik heb vanuit mijn hart gesproken en de meeste partijen reageren heel enthousiast. Daar krijg ik veel energie en nieuwe ideeën van. Zo ben ik bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een veiling voor Matchis. Ik heb al hele gave veilingitems: Sterrenrestaurants die speciale diners aanbieden, een brouwerijtour bij Bavaria, VIP-tickets van Philips, een gesigneerd PSV-shirt van Energiedirect en nog veel meer moois. Er gaat nog een hoop aankomen, wacht maar af!” 

Nog regelmatig denkt Paul terug aan het moment dat bij hem de knop omging. “Ik wil alles uit het leven halen wat erin zit, niet alleen voor mijzelf, maar zeker ook om een voorbeeld te zijn voor mijn kinderen, mijn gezin en mijn medemens. Ik ervaar een groot gevoel van dankbaarheid, dat ik de kans heb gekregen om dit te kunnen manifesteren. Aan iedereen die dit leest wil ik natuurlijk die ene belangrijke vraag stellen: Zou jij 1 euro kunnen missen voor deze actie en jouw omgeving willen vragen om ook mee te doen? DANKJEWEL!” 

Image
Image